Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda, karşı tarafın aracına, üçüncü şahısların malına veya bedenine (sakatlık ve ölüm) gelebilecek zararlarınızı poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak sizin adınıza ödemekle yükümlüdür. Bu limit her yıl değişmektedir. Örneğin, mevcut yıl için geçerli olan maddi gider teminatı, araç başına 120 bin liradır. Trafik sigortası yasal bir zorunluluktur, yani araçların trafik sigortasına sahip olmaması durumunda yasalara göre trafiğe çıkmaları yasaktır. Denetimlerde sigortasız araç sürücülerine ceza kesilmektedir.
Trafik sigortasının fiyatını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının teminatları, kapsamı ve limitleri, ayrıca trafik sigortası prim hesaplamaları, yasal çerçevede belirlenen çeşitli etkenlere bağlı olarak şekillenmektedir.
Örneğin, araç ve sigortalı bilgileri, aracın kullanım tipi (hususi oto, kamyon, otobüs vb.), ikamet edilen şehir, ve sigortalının hasar geçmişi durumu, fiyatlandırmada etkili faktörlerdir. Bu nedenle, aynı sürücü profiline sahip kişilere dahi farklı fiyatlar çıkabilir.
Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları, yasal çerçeve doğrultusunda her ay Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve ilan edilir. En son olarak, 1 Mayıs'ta yapılan yeni düzenleme ile tavan fiyata yüzde 5 zam uygulanmıştır. Ayrıca, artış oranı mayıstan itibaren yüzde 2 olarak belirlenmiştir.
Bu düzenleme ile birlikte, 0 (sıfır) ve 8 olmak üzere iki yeni basamak eklenmiştir. Hiç kaza yapmayan sürücüler 8. basamağa kadar çıkabilir ve prim ödemeleri düşerken, sık kazaya karışanlar 0. basamağa kadar düşer ve sigorta primi artar.
İSTANBUL'DA EN UCUZ 3 BİN 51 LİRA Temmuz itibarıyla, İstanbul'da otomobiller için en düşük (8. basamak) trafik sigortası tavanı 3 bin 51 liradır. Riskli grupta (0. basamak) yer alan sürücülerin ödeyeceği en yüksek sigorta primi ise 18 bin 309 liradır. İstanbul'da taksiler için en yüksek zorunlu trafik sigortası 43 bin 445 lira, en düşük trafik sigortası ise 7 bin 241 liradır.
Bu fiyatlar tavan fiyatlarıdır, yani sigorta şirketleri belirlenen ücretin üzerinde poliçe kesemez. Ancak rekabet nedeniyle daha düşük fiyatlar sunan sigorta acenteleri bulunabilir, bu nedenle bilgi almak adına farklı acentelerle iletişime geçmek faydalı olabilir. Son dönemde bazı şirketler, enflasyon, döviz kuru, yedek parça ve asgari ücret artışları nedeniyle trafik poliçesi kesmekten kaçınmaktadır. Ancak zorunlu sigorta poliçelerinin yenilenmemesi mağduriyetlere neden olabilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.